Introductie

Helma Lok-Hörnemann Breda 1958

Toen ik zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst met de vilttechniek in aanraking kwam, besefte ik nog niet hoe belangrijk deze van oorsprong klassieke techniek voor mij zou worden.

Na een enkele cursus te hebben gevolgd ontstond de behoefte om verdergaand te experimenteren met het proces van wol, water en zeep.

Inmiddels hebben andere natuurlijke materialen hun weg gevonden in mijn viltwerken:  hierbij staat niet langer het zo ‘mooi’ mogelijk vilten voorop, maar meer de samenvoeging met andere materialen waarbij vilt als een soort van bouwsteen wordt beschouwd.

Fotoprints op zijde, of afgedrukt op grafisch papier of gewoon krantenpapier, verwerk ik tussen meerdere lagen van veelal flinterdun vilt.

Op min of meer vergelijkbare wijze geldt dit ook voor zowel de verwerking van het statige riet uit  natuurgebied de Weerribben als de buigzame biezen van Genemuiden.

Uitgaande van de wetenschap dat het experimenteren met diverse natuurlijke materialen en vilt nog lang niet uitgeput  is, wordt zodoende de oorspronkelijke verwondering bij het maken van de eigen viltwerken nog altijd volledig ervaren.

Naast het vrije werk als beeldend kunstenaar ben ik eigenaar van het atelier Stof&Stiel in Oldemarkt waar ik vakopleidingen, cursussen en workshops verzorg.

Foto: Iris Muis fotografie